tisdag, december 21, 2010

Vinterkyla


Kallt vare här
Det är en sträng vinter i år. Här i byn ligger temperaturen vanligtvis mellan -15 och -20 grader.
Det gäller att lägga in i pannan sent på kvällen så att det inte är iskall på morgonen innomhus. Det händer att det är +14 - 15 grader.
I morse var det drägligt. Jag hade förberett vedspisen så det var bara att tända där.
Gick sedan ner i källaren, askade ur och laddade pannan med björkved. Lite tändvätska sätter snabbt fart och sedan var det klart (rim).

Missade månförmörkelsen. Såg månen vid 7 tiden men senare blev det molnigt. Synd, hade velat se en röd måne.
Frukost i köket med en vovve på vardera sidan som vanligt. Tog av struten på Beda så att hon kunde få plats på soffan. Den 27 dec. skall veterinären ta bort stygnen.

Framåt 11 tiden gick vi ut. Jag har en dunjacka och ett bar isolerbyxor, ser ut som Michelingubben.

måndag, december 20, 2010

Snuvad på pengar för sjukresa

Ersättning för sjukresa
Generellt är det så i hela landet att den som blir sjuk och behöver besöka läkare, får ersättning för resan Däremot finns det en del begränsningar.
Om vårdcentralen man skall besöka ligger inom vettigt avstånd så får man stå för kostnaden själv. Alternativt förutsätter landstingen att man kan åka kollektivt.
På de flesta håll är det så att om man blir kallad till läkare så får man åka gratis om man visar upp kallelsen.
Men så finns det ju folk som bor otillgängligt. Det kanske inte finns kollektivtrafik som fungerar. I svåra fall kan man då få åka taxi om man har förbeställt detta och om man har särskilda behov.
Alternativet är att åka privatbil och då få ersättning enligt statliga normer fn 18,50 per mil.


Jag bor i Skattungbyn i Dalarna.
Den 12 november blev jag kallad till återbesök hos en läkare i Falun. Tiden passade inte så jag fick en ny tid, denna gång i Borlänge. Jag skulle vara där kl 10,00. Nå väl det spelade inte så stor roll, det var bara lite längre.
En koll på Dalatrafiks turlista visade att med första bussen på morgonen så skulle jag komma försent, över en timme.
Jag kollade hemresan också och upptäckte att för att hinna hem samma dag så skulle jag åkt från Borlänge sjukhus en timme INNAN jag hade läkartid.
Så det blev att ta bilen och jag åkte hemifrån kl 0800 för att vara säker på att komma i tid. Det var halt och eländigt men jag anlände 10 minuter före utsatt tid.



När jag kom hem så sände jag in reseräkning på landstingets blankett. Den skulle till Dalatrafik.
Men de godkände inte detta.
De menade att jag skulle ta mig till Orsa och ta buss därifrån i stället. Det är 18 km dit och hur jag skulle komma dit bekymrade inte Dalatrafik.

Så här skriver Dalatrafik
För att få ersättning med privat bil måste man ha minst 3 km till närmsta busshållplats, samt ha mer än 20 km till närmaste centralort med buss eller tågstation. Eftersom ni har 18 km till busstationen i Orsa, och att det därifrån finns allmänna kommunikationer att tillgå för ert vårdbesök på Borlänge Sjukhus kl. 10.00, så har ni inte rätt till ersättning för sjukresa med privat bil enl. gällande regelverk

Det här är naturligtvis fel. Men eftersom jag inte kan alla detaljer i reglerna så skrev jag till Dalarnas Sjukvårdsparti och berättade hur det var.
så här svarar de:
Ur resereglementet: "Om din resa enkel väg, med allmän kollektivtrafik tar mer än en timme längre tid, inkl byten, än vad det tar att resa med privat bil (enl. vägverkets vägnätsbeskrivning ex Eniro) får du ersättning med privat bil."
Sjukresor har inte gjort sin hemläxa ordentligt eftersom resan tar 3 h 5 minuter mellan Stackmora och Borlänge sjukhus enligt Dalatrafik och 1 h 45 ' med egen bil.

Detta är ett exempel på att resereglementet är ojämlikt. Andra exemel är är att de som har mer än 80 km enkel resa får acceptera en extra restid om 2 h för att göra en tur runt Dalarna för att plocka upp fler resande. De som har mindre än 4 mil slipper alla extra rundturer och de däremellan får acceptera 1 h extra restid. Detta är förskräckligt för de som bor i exempelvis Grövelsjön som ska till Falun kan behöva vara borta från hemmet i 17 h inklusive 1 h undersökningstid. Extra restid 2+2 h, väntetid på sjukvårdsinrättning 2 h före och 2 h efter besöket samt sedan restid om 4 + 4 h. En Borlängebo som ska till Falun får 25 minuter gånger två samt max 2 h väntan före och efter besöket. Men bussarna går flera gånger i timmen mellan Borlänge och Falun, så de behöver aldrig vänta länge. Sammanfattningsvis så är resereglementet mycket ojämlikt och inte värdigt Landstinget Dalarna och dess strävan efter jämlikhet. Detta har påtalats av Dalarnas sjukvårdsparti flera gånger, bland annat i en motion till LF som givetvis avslogs.

Nu har jag i vilket fall överklagat igen.

Snöröjning

Skrev till SOS och frågade om jag vid min ålder som dessutom har astma, kan få hjälp med en del sysslor.
Det handlar om att skotta snö och bära in ved.
Det är emellantåt lite väl tungt tycker jag.

I dag fick jag mail och det skall komma någon från SOS och utreda om jag behöver hjälp med skottning osv.

Jag kollade också med Skattunge Service som är ett kooperativt företag här i byn som sköter hemtjänst åt kommunen. De kan hjälpa mig men vill ha 350:-/tim. Sedan kan jag få göra Rotavdrag. Låter krångligt.

Knallade över till en nyinflyttad granne som plogar snö med en 4-hjuling.
Han var här och röjde. Han vill ha 100:-/tim, tog en kvart.

I dag var jag ute och röjde av snön från bilen. Det var flera dm högt med skare ovanpå.
Måste få bort det för på onsdag skall jag till ögondoktorn.

söndag, december 19, 2010

Brödbak

Vörtbröd
Har aldrig bakat vörtbröd så det var dags att pröva.
Receptet hittade jag i Stora Kokboken. Där stod att det skulle vara rågsikt, men det hade jag inte, däremot rågmjöl, det gick tydligen lika bra.
Så skulle det vara vört, men det blev två hemlagade pilsner i stället. Mitt mörka öl är kraftfullt och smakrikt.
50 gram jäst skulle det vara, men jag tog bara hälften. Tänker baka något annat med den andra halvan.
Så körde jag allt i min utmärkta gamla Elektrolux matberedare. Konstruktionen är nog från 1940-talet. En fantastisk maskin.
Ja visst, salt och smält smör skulle det också vara. Det stod margarin, men aldrig jag tar sådan skit i min mat. 100 gram smör mikrade jag så att det smälte lite.
I med uppvärmt öl, smör, upplöst jäst och kryddor (pomerans och malda nejlikor) Sedan skulle 3 liter mjöl i, men efter 2 liter blev det lite kris. Då kom jag på Ja Visst, det skall vara 1 dl mörk sirap också!
Det åkte i och ungefär en hal liter mjöl till.
Sedan var det dags att knåda. Lite kletigt men med mjöl på händerna så funkade det.
Skulle jäsa 40 minuter, men inget hände. Ställde det på hyllan över vedspisen och ett par timmar senare hade jästen jobbat klart. Så bakade jag i vedspisugnen, givetvis. Var väl 200 eller något sådant. Är svårt att hålla jämn temperatur. Efter lite mer än en halvtimme tog jag ut det. PERFEKT!

måndag, december 13, 2010

Operation av hund




Hunden opererad
I dag på luciadagen har min 10 år gamla labrador Beda varit hos veterinären.
Hon har fått en stor svulst på en av tuttarna, dvs njuvret. Den har växt på senaste tiden så jag kände att det måste opereras.
I morse skulle jag åka till veterinären i Mora med henne.
Jag tog med mig min kompis Kjell för att jag behövde ett moraliskt stöd.
På vägen krånglade bilen. Det var ju svinkallt och tydligen hade det frusit i kylaren. Fick stanna några gånger och sedan lossnade det. Vid besök på verkstad visade det sig att det var för lite glykol. Det klarade bara -12 grader och det hade varit -20.
På eftermiddagen fick jag ordnat med nytt kylarvatten så nu kan jag köra lungt.

Åter till veterinär
Beda skulle först röntgas för att man skulle veta om det spritt sig till lungorna. I så fall var det enligt veterinären meningslöst att operera. Men som väl var syntes inga fel..
Hon fick en spruta så att hon somnade och jag kunde åka hem. Men det kändes jobbigy när hon låg där. Jag mindes hundar man fått avliva. Tur att Kjell var med.

Efter lunch var det dags att hämta Beda. Då var hon vinglig i benen och hade en stor strut på huvudet. Hon hade även ett tryckbandage på magen. Det skall bort i morgon och den 27 december skall hon tillbaka för att stygnen kan tas bort.
Hon slapp sitta i hundburen. Fick i stället sitta med husse i baksätet och Kjell fick köra hem. Beda var alldeles skakis och kunde inte ligga ner.



Väl hemma var det matdags för hundarna. Beda fick bara hälften av vanlig portion för veterinären sa att hon kanske skulle kräkas. Hon hade svårt att få ner huvud och strut runt matskålen, men lärde sig hur hon skulle göra. Jag vill ju inte ta av struten, lika bra att hon vänjer sig vid den.

Det är så himla synd om henne, hon gnäller lite hela tiden, men när jag skriver detta har hon äntligen lagt sig på soffan. Får se om hon somnar. Hon har ju svårt att ligga på grund av bandaget.

Jag har också varit på apoteket och hämtat ut tabletter som skall vara såväl inflamationshämmande och smärtstilland. Skall ge henne vid behov.
Inte kul det här. Operationen kostade nästan fem tusen. Hoppas nu att Agria betalar det mesta, Skall sända underlagen till dem snarast.