lördag, april 07, 2007

Vinet tappas upp

Att tappa upp vin på flaskor är ett vanskligt arbete


Bryggerimästaren ler förnöjt


Alla flaskor kan ju återanvändas till nya exklusiva vinsorter

Det går åt flaskor, korkar och snöre. Så är det bråttom, vinet rinner ju i slangen och man måste ständigt byta flaska. Passar man inte upp så sölar man på golvet. Då är det bra att ha hantlangare. Jag lejde två som var ovanligt villiga till detta svåra arbete.

Kjell till vänster kämpar med snören och Olle till höger pressar ner ovilliga korkar

Olle som hanterar det mesta, fick i uppdrag att langa flaskor till tapparen. Samtidigt skulle han även sköta korkapparaten vilket inte var det lättaste, eftersom apparaten var en modern plasttingest som inte passade alla de udda flaskor som blivit insamlade. Vissa flaskor fick därför behålla sina skruvkapsyler (tur att man sparar på allt).

Hur var det mormor gjorde?

Kjell som är biodlare och kunnig i att försluta flaskor fick jobbet att knyta snören över vissa korkar för att hålla innehållet på plats. Han stod först och muttrade något i stil med "hur var det mormor gjorde". I källaren hittade han lämpliga snören och märkligt nog fick han i hop det. Sedan var det Kjell som med van hand doppade flaskorna i smält bivax för att försluta dem bättre.

och Kjell doppade flaskor

i smält bivax i en konservburk


Olle fick vara hantlangare även här

Tvärr kunde inte allt vin buteljeras för att flaskorna tog slut. Mina kamrater uppgav att de skall inventera sina tillgångar i källare, vindar och bodar och infinna sig till en ny upptappningskväll.

Herrarnas belöning för det tunga arbetet blev ett luddigt löfte om att eventuellt få smaka på vinet i trädgården någon gång i sommar.

Inga kommentarer: