torsdag, juli 12, 2007

Spännande att göra öl

Att brygga öl själv är en spännande sysselsättning

En gång i tiden var jag med i en pilsnerklubb med namnet GÖLG. vi var tre man som provade olika sorters pilsner. I början av varje tillställning var det alltid mycket seriös. Jag förde protokoll över färg, doft och smak och vi satte poäng på de olika sorterna. En av killarna gjorde öl själv och en gång provade vi det men det fick så dåliga poäng att han aldrig vågade bjuda på sitt hemlagade mer.
Ändå verkade det som om han gjick mycket noggrant tillväga. Utöver jäskärl så hade han ett utrangerat kylskåp för förvaring av den färdiga drycken. Vidare hade han ett riktigt 25 liters ölfat som han kunde trycka in kolsyra i. Allt var mycket imponerande, men det smakade ju inte bra så jag brydde mig aldrig om att försöka själv.

Men så flyttade jag till Dalarna och fick prova Olles hemlagade. Det var inte så dumt. Inte i klass med äkta tjekisk pilsner, men rätt drickbart ändå.

I samma veva höll jag på med att göra vin av äpplen i trädgården och av blåbär och vinbär som jag plockat. Olle undrade om jag inte ville prova att göra öl, han hade en sats koncentrat kvar hemma. Han lovade att hjälpa till.

Sagt och gjort.
I maj kom Olle hem och hade med sig alla grejor som behövdet inklusive en bok som jag kunde läsa.

Olle häller i koncentratet medans hans son kontrollerar

Koncentratet skulle ge ett öl av engelsk typ. Det var mycket trögflytande och det var viktigt att det blandades ut ordentligt med vattnet. För att klara av att röra om ordentligt tog vi min borrmaskin och satte på en omröringspropeller.

En borrmaskin är ett oumbärligt hjälpmedel vid öltillverkning

När det hela var klart ställdes burken med mäsken under mitt köksbord. Det jäste rejält och bildade skum på ytan. Efter några dagar tappade vi om det och sedan har det stått ända till i dag den 12 juli vilket blir 47 dagar.

Tappning på flaska

Nu tappade vi över det på ett 5 liters fat och på halvlitersbuteljer som jag sparat mycket noga.
I varje flaska hälldes en struken tesked med socker för att det skall jäsa ytterligare så att det blir tryck i flaskan. Dennna stängdes med en metallkapsyl. Olle hade en särskild apparat för detta.

Provsmakning

Allt skall nu stå i rumstemperatur i köket fyra dagar och sedan ner i källaren för att där lagras ytterligare minst två veckor. I matkällaren är det +12 grader så det är rätt idealiskt.
Det skall verkligen bli spännande. Tänk att sitta i trädgården med en egen tillverkad skummande öl.

1 kommentar:

Anonym sa...

<3<3<3