fredag, mars 18, 2011

Lösning på energiproblemet


Bilden kommer från programmet Klotet i Sveriges Radio, 
där de berättat om hur man gör egen el.

Jag lyssnade på Ring P1
Täppas efterlyste positiva saker man kan göra. Han gjorde det som en reaktion på att en kvinna ringde och talade om alla farligheter med kärnkraft. Hon menade också att man kan satsa på förnybar kraft, såsom vind och vatten. Täppas tyckte det var för jobbigt och stack bokstavligt talat huvudet i sanden.

Jag menar att det finns faktiskt ett sätt till att lösa energiproblemen, som inte uppmärksammas. Nämligen att folk kan göra egen el. Om alla tak hade solenergiceller så skolle en inte oväsentlig mängd el produceras. Hur mycket vet jag inte, det kan säkert matematiker räkna ut.


Man kan ha solceller, eller egna vindsnurror och generera egen el. Överskottet körs ut på elnätet.

Detta lär  vara mycket vanligt i Tyskland, Danmark mm, men inte i Sverige. Jag anar att känkraftbolagen lobbat mot detta.


Jag hittade en sida på nätet där man propagerar för egen el.

Det är tidningen ETC


Sökte vidare på Egenel, här är en sida där Johan Erhrenborg beskriver. Kampen om din elmätare.

1 kommentar:

Himself sa...

Att sätta upp vindsnurror privat är ännu så länge en rätt kostsam variant, men ren solcellsel får man rejält med bidrag till! DET vågar väl inte De Styrande gå ut med — för då skulle väl budgeten spricka och kärnkraftsindustrin gå i taket...! Det rör sig om hela 60% av anläggningskostnaderna, vilket gör det ganska lönsamt och inte så oöverkomligt att installera en anläggning på tex 1500W.