söndag, september 02, 2012

Konsten att baka


Råglimpor

(ur Stora Boken om bakning, sid 64)

2 dl rågkross

1 ½ dl havregryn

7 ½ dl rågmjöl

1 liter kokhett vatten

50 gr jäst

2 tsk salt

2 msk olja

1 dl vetekli

2 ½ dl grahamsmjöl

9 dl vetemjöl

Grädda i 175 - 200 grader i ca 1 timme.

Pensla brödet med filmjölk

Så långt receptet i original.

-------------------------

I min variant gör jag så här:

Just nu har jag gott om vetekross så det blir det i stället.

Havregrynen jag använder är de fiberberikade

För det mesta använder jag öl från min tillverkning, i stället för vatten. Häller det kokhett över joxet i behållaren.

Kör i min assistent, men har redan då tillsatt saltet och brödkryddor. När det verkar smidigt, stänger jag av. Sedan får det stå i bland ett par timmar så att det kallnar.

Löser upp jästen i ljummet vatten och tillsätter den.

Brukar ha ½ dl sirap, men i dag tog jag lika mycket honung i stället. Har fått sådan av min kompis Kjell Holmstrand som är biodlare.

Tar nästan 1 dl rapsolja för att vara säker på att brödet blir saftigt.

Kör assistenten tills det blir smidigt och trycker ner det i behållaren, strör lite vetemjöl ovanpå.

Ställer oftast bunken på hyllan över vedspisen så att det skall ha det varmt och jäsa. Tar 1 tim.

Häller ut degen på bakbordet och knådar med vetemjöl, men måste dela den i två bitar för jag orkar inte knåda med mina händer, har ju värk i tummarna. Har prövad med att bearbeta med en brödkavel, men återgått till knådning.

Strör lite vetemjöl på två bakplåtar och lägger limporna där eunder en duk för att efterjäsa.

Brukar titta på dem och när det ser ut att vara dubbelt så stora så åker limpa nr:1 in i ugnen.

Har prövat med att pensla med filmjölk, men då fastnar limporna i plåten, så det har jag slutat med. De fastnat i bland ändå i plåten.

Limpa 2 får ju jäsa alltför länge, så jag har prövat med att sätta den svalare, ex vis i vindstrappan. Men limporna flyter alltid ut på ett sätt som jag inte gillar, måste ju skära dem snett när jag skall ha en macka, annars blir skivorna för smala. Undrar om de ändå får jäsa för länge.

Något annat som också inträffat är att brödet går sönder när jag kommit in en bit vid uppskärningen. Vet inte varför. Något fel är det. Kanske jag knådat för lite.

Jag har prövat med att grädda i min lilla elspis, med exakt gradtal, men helst kör jag i vedspisen. Då får jag varmt i huset och det går inte åt elenergi. Svårigheten med vedspisen är gradtalet.

Limpa nr:1 i vedspisugnen


I dag var det 300 grader på vedspisugnen så jag satte i en trästicka för att hålla nere värmen, men efter en halvtimme var limpa nr:1 inte färdiggräddat och dessutom hade den spruckit på längden.

Limpa 2 fick grädda i 300 och var klar på ungefär 20 minuter, den blev lite mörkare. Fick stå inne lite till för att jag skulle vara säker på att den var genomgräddad.




Här står limporna under en duk till i morgon.

Limpa nr:1 till vänster, och den mörkare limpan är nr:2

Inga kommentarer: