måndag, december 25, 2006

Julafton 2006

Julaftonsätandet började omkring klockan 13. Då kom Kjell och hade med sig julöl, snaps och glögg. Det låg även lite dadlar och choklad i hans ryggsäck.

Vi började med glögg och kaffe samt mitt hembakade saffransbröd och sista biten på den mjuka pepparkakan. Under tiden lyssnade vi på Tomterock.

Matbordet innan vi högg in

När maten stod på bordet, allt fick inte plats så började vi. Beslutet var att äta långsamt och njuta. Hundarna fick var sitt paket med en invirad grillkorv.


Tomten skålar med en kryddsnaps


Vid matbordet sitter vi alla fyra

Mätta och glada sitter vi och språkar då det bankar på dörren. Se där kommer Olle, hans far Björn och sonen Erik. Som tur var hade vi sparat glögg. Den snälle Olle hade klappar till husse och hundarna.


Kjell, Björn och Olle

Kjell och jag avslutade kvällen med att surfa på Internet. Kjell söker ju någon livskamrat så vi tittade på E-kontakt. Men det är ju svårt att hitta någon som vill bo här i Orsa där det är långt från stadsbornas bekvämligheter. De flesta verkar ju bara vilja resa på semesterresor och dansa. Men med tiden hittar han väl någon som uppskattar det lugna liv som det är här.

Här är julmaten vi åt

Färdiga saker
Rödkål, Felix på glasburk, bara att värma
Rödbetssallad
Julost
Vörtbröd, två sorter
Kryddsnaps (som Kjell köpte i Finland)
Julmumma och flera sorters julöl
Julglögg, två sorter, en baserad på konjak och en baserad på brandy

Hemlagat
Grönkål efter ett recept från Ewa-Lotta
Potatisgratäng
Morot och linsgratäng
Nötbullar
Griljerad Kålrot (istället för skinka)
Kokt potatis (som Kjell ville ha till sin sill)
Ugnsstekta rotfrukter, Kålrot, Potatis, Palsternacka och Gul lök


Recepten
Grönkål
Enligt recept 200 gram grönkål men paketet innehöll 400 gram så det fick bli det.
4 dl grönsaksbuljong
1 hackad gul lök
1 hackat äpple
3 dl vispgrädde
1 tesked smör
salt, peppar (grovmalen svartpeppar)
Sammankokat tills det nästan blev torrt. Tog en bra stund.

Potatisgratäng
(ur Inga-Britta Sundqvists Vegetariska Kokboken)
10 medelstora potatis
1 purjolök (det blev vanlig gul lök och två st.
3 dl riven ost (köpte färdigriven mager)
1 – 1 ½ tesked örtsalt
1 – 2 kryddmått riven muskot ( hade jag ej, tog i stället tre finskivade vitlöksklyftor)
2 dl mjölk (tog i stället 2 dl vispgrädde som blivit över)
Varvat, potatis, ost, lök och sedan in i ugn 225 grader 40 minuter

Morot och Linsgratäng
Egen improvisation
Ett tiotal grovrivna morötter
Mixade med ungefär lika mycket buljongkokta gröna linser samt salt och svartpeppar
Överst ett rejält lager riven mager ost, sedan in i ugn 225 grader 40 minuter

Nötbullar
Hittade ett recept på nätet men modifierade det.
1 förp hasselnötter, finhackade i mixer
¼ kaffekopp kokta gröna linser (lade jag till själv)
1 kaffekopp sojamjöl
1 hackad gul lök
1 kaffekopp riven mager ost
2 ägg
Enligt receptet så skulle detta bli en smet som man kunde rulla, men den blev alldeles kladdig.
Bullarna kokades sedan i veg. buljong men höll ihop dåligt.
Fick kallna till nästa dag då de stektes i rejält med smör, då blev de fastare.

Griljerad Kålrot (istället för skinka)
( ur Vegetarisk Smalmat av Maude Anderberg)
Så här gjorde jag
1 medelstor kålrot, skalades och skivades
Kokad i lätt saltat vatten (eller veg buljong) tills den blev något mjuk
Lägg på oljad långpanna och pensla kålroten med olja, senap, soja rätt tjockt och något ströbröd.
Griljera i ugn 200 grader tills de fått fin färg.
(enligt originalreceptet skall man skiva kålrötterna först efter att de blivit griljerade)


De ugnstekta rotfrukterna

Ugnsstekta rotfrukter
(ur Inga-Britta Sundqvists Vegetariska Kokboken)
Jag har gjort denna rätt så många gånger att jag numera alltid improviserar.
Denna gång hade jag Kålrot, Potatis, Palsternacka och Gul lök, men det också gott med Tomat som ger lite syra.
Originalreceptet talar också om att ugnssteka vissa saker för sig, jag skickar in allt på en gång och penslar med olja. Men eftersom det var jul så tog jag samma blandning som jag hade till de ugnsgrilljerade kålrötterna d.v.s. olivolja, soja, salt och svartpeppar samt ströbröd.
Det fick stå inne i ca 40 minuter i vedspisugnen. Där är lite osäkert på temperaturen men den bör ha legat runt 250 grader.

Nu dagen efter har hundarna och jag gått en långpromenad och ändå sitter mina byxor hårt i midjan. Suck!

1 kommentar:

Affe sa...

God Jul Jojje....skall nog ta och testa några av din recept...såg smarrigt ut med de ungratinerade rotfrukterna...kan nog passa med ett glas rött....

Är inbiten köttätare men älskar även frukt och grönt...
alltid lika trevliga bilder på din sida...

God fortsättning
Affe