torsdag, mars 09, 2006

Fattiga riddare utsätts för komplott

För några år sedan kom en mycket skuldsatt kvinna till Kronofogden. Hon behövde hjälp med att ordna upp sin ekonomi. Ett resultat av besöket blev att hon startade föreningen Fatttiga Riddare.
http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,2789,654164,00.html
http://expressen.se/index.jsp?a=231060
Link
Eftersom hon bodde i Göteborg så blev det ju där föreningen började sin verksamhet. Göteborgs stad tyckte att detta var ett lovvärt initiativ och beslutade att ge föreningen bidrag till hyra, telefon osv.
Ryktet om att skuldsatta människor hjälpte andra mot inkassobolagens förtryck spred sig och i dag har föreningen medlemmar i hela landet.
Eftersom verksamheten nu kommit upp i en sådan storlek så kunde givetvis inte grundaren klara av allt jobb själv. ett par personer med förflutet från Kronofogdemyndigheten erbjöd sig att hjälpa till.
Allmänna arvsfonden gick inLink med projektpengar så att de kunde arbeta i föreningen. Men Arvsfonden ställde också krav på att det skulle bildas en riksförening, man kunde ju inte stödja en lokal förening. Så i all hast ordnades ett möte där Riksföreningen Fattiga Riddare bildades och en interimstyrelse tillsattes. Denna skulle på sedvanligt sätt bytas ut vid ett årsmöte, men med interimsstyrelsens hjälp skulle Fattiga Riddare kunna hålla farten uppe när medlemmar strömmade till från alla håll och begärde hjälp och råd.
http://www.sr.se/cgi-bin/isidorpub/PrinterFriendlyArticle.asp?artikel=709786&programID=212

Men i detta läge hade Riksföreningen Fattiga Riddare börjat bli ett hot mot de mäktiga inkassobolagen. De företag som handlade med gamla skulder och som med hårdhänta metoder driver in pengar. De går till och med så långt att de försöker bluffa folk och begär att avskrivna (preskiberade) skulder skall betalas.

Nu började svårigheterna för Föreningen Fattiga Riddare, och vem som ligger bakom problemen kan man bara gissa.
Vid ett möte i Göteborg tog några personer över Göteborgsföreningen.
De bildade även själva en egen riksförening med en ordförande i Gävle.
De startade smutskastningskampanjer på olika diskussionsforum och skapade en allmän förvirring.
En dag kom utbrytarna till föreningslokalen i Göteborg och försökte med polishjälp att tillskansa sig medlemsregister och andra handlingar.
De kapade hemsidan http://www.fattigariddare.se och startade en egen hemsida med samma namn där enda skillnaden var ett bindestreck.

Men sammanhållningen bland de övriga medlemmarna är stor. De litar absolut på Kerstin Gemborg som är föreningens grundare och arbetar vidare för att hjälpa varandra.

Inga kommentarer: