torsdag, mars 23, 2006

Ministeraffärer - dimridårer

Freiwaldsaffären och andra affärer verkar konstruerade för att skapa dimridåer för de verkliga problemen som många människor lever med.

Det är över en halv miljon människor som finns registrerade i kronofogdens register. Där finns människor som är evighetsgäldenärer. Hur de än försöker att betala på sina skulder så blir de aldrig fria för att räntor och avgifter ökar snabbare än vad de kan betala.

Som lagarna fungerar i dag så stämmer det inte med vad vi menar med humanitet. Vi menar ju att den som är skuldsatt skall på olika sätt för möjligheter att bli av med sina skulder och kunna börja om för att slippa leva i misär och kanske på socialhjälp.

En del menar att folk är så slarviga med sin ekonomi och att de därför får skylla sig själva, men orsakerna kan vara många. Det handlar nog inte om slarviga och kriminella personer utan om helt vanliga medborgare som haft otur i livet, ett kraschat företag, en skilsmässa eller kanske ett olycksfall. Orsakerna kan vara många.

Den skuldsaneringslag som nu finns är enligt många helt otillräcklig. Regeringen kommer nu med ett förslag till ett förbättrat förfarande när det gäller skuldsanering. En utfrågning om detta kommer i riksdagshuset fredag 28 mars.

Men förslaget är inte tillräckligt bra, säger Kerstin Gemborg till Göteborgs Posten. Hon menar att det skall vara kortare tid i betalningsplanen. Det är inte klokt att äldre skall behöva leva med skuldsanering i fem år.
Det skall heller inte krävas lika gamla och omfattande skulder för att skuldsanering ska bli aktuell. Nu lever de som skuldsaneras på ett för litet belopp

Kerstin Gemborg bildade år 2003 föreningen Fattiga Riddare. I föreningen finns människor som själva är skuldsatta och som hjälper sina olycksbröder/systrar.
Det sker en omfattande handel med avskrivna skulder. Inkassobolagen skär pengar med täljkniv och metoderna för att driva in skulder är inte alltid så korrekta. Anmälningarna mot inkassobolagen har ökat så mycket att Finansinspektionen i januari kom ut med en rapport om saken.

Enligt min mening är skuldsanering något som kommer till alldeles för sent. Det blir som att stämma i bäcken och inte i ån.
Politikerna borde i stället fundera över varför folk blir överskuldsatta. Här handlar det om de förföriska metoder som finansbolagen använder i annonser för att förmå folk att låna mer. Det senaste är att låna pengar via mobilen.
Men det handlar även om det märkliga system där den som är skuldsatt straffas med allt högre avgifter för att förmås betala. Det blir ju till slut en så stor snöboll att rulla att det bli omöjligt. Inkassolagen behöver ändras och handeln med gamla skulder bör förhindras. Staten skall inte hjälpa råkapitalismens hyenor att tjäna pengar på svårt skuldsatta människor.

Detta tycker jag är viktigare att diskutera än ministrars avgång.

1 kommentar:

Margareta Hultgren sa...

Visst blir man så trött på allt det här? Hur kan man belöna människor som inte sköter sitt jobb, med feta pensioner, det är inte klokt!! De kunde få pröva på vår bistra verklighet istället.
Maggan