onsdag, mars 15, 2006

Överskuldsättningen och Fattiga Riddare

Alltför många människor har i dag en överskuldsättning och utsätts för allt hårdare påtryckningar av inkassobolagen. Nu har gäldenärerna bildat en förening.

Det finns en lukrativ och utbredd handel med fordringar. Gamla skulder köps och säljs och inkassobolagen driver även in preskriberade fordringar. Gäldenärerna har svårt att värja sig för bolagens inkassometoder. Det senaste året har anmälningarna mot inkassobolagen ökat hos såväl Finansinspektionen som Datainspektionen. Finansinspektionen har rapporterat om detta i en rapport den 20 februari 2006 Dnr 05-8352-399 2006:3.

Trots att Finansinspektionen http://www.fi.se rapporterat om de problem som handeln med förfallna fordringar medför för gäldenärerna så anser man att citat: Handeln med fordringar fyller i grunden en sund "städfunktion" slut citat.
Finansinspektionen menar vidare att citat Den verksamhet som inkassobolagen driver utgör ett nödvändigt bidrag till att upprätthålla en god betalningsmoral i samhället. Slut citat.
Finansinspektionen slår också fast att hårt skuldsatta personer hålls fast i skuldfällan och att det inte är ovanligt att man kräver på skulder som uppkommit under 1980 - och tidigt 1990-tal. Finansinspektionen är vidare emot att preskriptionstiderna ändras, åter igen med motivering om betalningsmoral.

Fattiga Riddare, en förening för överskuldsatta
En dag år 2003 hade Kerstin Gemborg fått nog av alla skuldkrav och satte in en annons i en tidning. Det blev starten på föreningen Fattiga Riddare. Man började verksamheten i Göteborg och fick på kort tid 300 medlemmar, men folk från hela landet ville vara med och det bildades lokalföreningar i många kommuner. Därför bildades Riksförbundet Fattiga Riddare.
På föreningens hemsida http://www.fattigariddare.se finns även ett öppet forum där man kan läsa om de praktiska svårigheter människor har vid krav från inkassobyråerna.
Inkassobolagen försöker även att driva in fordringar som är avskrivna. Det kan vara svårt för en gäldenär att förstå alla turer och man pressas att betala trots att det är felaktigt.
Högsta domstolen har nyligen i ett mål slagit fast att om man betalar och inte vet att skulden är preskriberad så återuppväcks ej skulden. Dom Ö 2723-01. Därmed gick HD emot inkassobolaget.
Gäldenären hade i detta fall gått med på att betala utan att veta att skulden var preskriberad. Domen kommer nu att vara prejudicerande.


Föreningen växer så det knakar
I dag har Förbundet Fattiga Riddare nära 2000 medlemmar och fortsätter att växa. Förklaringen till detta beror troligen på att minst en halv miljon människor finns registrerade i Kronofogdens register och att många av dessa är i förtvivlade situationer. Många lever på eller under existensminimum.

Allmänna Arvsfonden stöder Förbundet Fattiga Riddare och förbundet har därmed fått möjlighet att projektanställa kompetent folk, bl a Dan Jerring och Anna-Lena Ringstål, båda har arbetat på Kronofogdemyndigheten och Anna-Lena Ringstål har tidigare varit med vid tillkomsten av nuvarande skuldsaneringslag.
http://www.arvsfonden.nu/Pages/NewsArticlePage____15468.aspx

Konsumentverket har också avsatt pengar till Förbundet Fattiga Riddare.
I Göteborgs stads tidning "Vårt Göteborg" kan man läsa om detta. Där framgår också att 50,000 göteborgare finns i kronofogdens register.
http://www.vartgoteborg.se/prod/sk/vargotnu.nsf/1/ovrigt,hart_tryck_pa_kommunens_budgetradgivare

Tidningsartiklar om Kerstin Gemborg
http://www.expressen.se/index.jsp?a=231060
http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,2789,654164,00.html
http://www.icakuriren.se/ArticlePages/200509/05/20050905141353_Icak970/20050905141353_Icak970.dbp.asp

Tidningsartikel om Dan Jerring
http://www.tidningenbroderskap.se/index.php?page=9&ar_id=2167

Förslaget till ny skuldsaneringslag kommer i en öppen utfrågning
Tisdag 28 mars kl. 9.30-13.00
Lagutskottet håller en öppen utfrågning om förslaget till ny skuldsaneringslag (prop. 2005/06:124).
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=5664&utskutfrID=830&utskutfrrm=200506

Fattiga riddare förkastar förslaget till ny skuldsaneringslag
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=176169

Inga kommentarer: