torsdag, mars 09, 2006

Låna tills du dör !





I direktreklamen översköljs vi med erbjudanden om lån. Banker och andra kommer med förföriska erbjudanden. Det är bara så lätt att låna!

Situationen känns igen från tidigare och den slutade med bankkrasch på 1990-talet. Staten gick in och "hjälpte" bankerna med många miljoner för att de skulle kunna överleva. Alla lån som ansågs svåra att driva in hamnade i speciella bolag.

Bankerna som nu gör rekordvinster har aldrig betala igen pengarna till staten.
Lånen som hamnade i saneringsbolagen har handlats med och sålts till olika inkassobolag som köpt tillgångarna billigt och som nu med mer eller mindre aggressiva metoder driver in pengarna från människor som lever på ruinens brant. Bolagen ser en stor framtid i denna marknad. Finansinspektionen tycker att det är bra att det handlas med gamla skulder, även om det kan vara en viss fara för gäldenärerna (de som skall betala).

Om detta kan man läsa i en rapport som myndigheterna Finansinspektionen http://www.fi.se och Datainspektionen gjort tillsammans http://www.datainspektionen.se/

I rapporten framkommer också att det har blivit fler anmärkningar mot inkassobolagen och en av orsakerna är att de försöker driva in fordringar som är avskrivna, preskriberade.





Inga kommentarer: