söndag, december 30, 2012
Helghysteri
onsdag, december 26, 2012
Annandag jul
Sopbilen var här på “annandag jul”!
Hundarna
tisdag, december 25, 2012
Julafton 2012
Gjorde först klart det som skulle helstekas i ugnen, dvs kålrot, morot, gul lök och tomat.
Sedan var jag ute och hämtade in två korgar ved till vedspisen och så gick vovvarna och jag den vanliga promenaden. Allt som vanligt utom på slutet när en katt dök upp. De blir spända och skäller för katter gillar de inte.
Väl hemma bytte jag duk på bordet.
Hittade ingen bra och stor julduk, men ett vitt lakan, det fick duga. Lade en jullöpare på det och sedan dukade jag upp med glöggmuggar.
Vid tretiden kom Kjell och medans vi drack glögg så tände jag i vedspisen.
Så gick vi ner i matkällaren och hämtade upp gratänger, julöl osv.
Det blev problem för jag kunde inte värma allt på en gång.
Men det fick gå ändå. Egentligen var det som vanligt för mycket mat. Man orkar ju inte äta av allt. Nu gör det inget för jag har mat för många dagar. Kommer väl att frysa in en del.
Vi drack ett par snapsar till maten, sådana där miniatyrflaskor. Rätt kul för det är olika sorter.
När vi käkat klart så kom Olle Bengtson, tillsammans med sin far Björn och sonen Magnus.
De hade egen mat med sig, dvs någon sorts sillgratäng.
Eftersom jag ju inte äter fick så får folk ha med sig sådant själva.
Senare satt Kjell och jag och tittade på den nya Åsa-Nisse filmen. Jag sov nog mest hela tiden.
Vi fortsatte sedan med Stefan § Kristers lustspel Bröllop och Jäkelskap.
Kl 2 tog Kjell sin spark och åkte hem, själv kröp jag ner i sängen.
onsdag, december 19, 2012
Funderingar
Ny dator
Det om detta
Vädret
Är rätt trött på Facebook. Det blir mest tjafs där. Men det som är kul är att följa vad släkten har för sig. Jag har ju ingen direkt kontakt med någon. Så jag hänger väl kvar där ett tag till.
fredag, oktober 05, 2012
Satir
onsdag, september 26, 2012
Hatt och rock
Klädesplagg som fallit ur modet är både hatten och rocken
måndag, september 24, 2012
Bättre i dag
Lite roligare i dag.
Har tagit upp resten av potatisen. Nu har jag en stor lår med de vita potatisen och något mindre med de röda, i matkällaren.
Fick en beställning på en bok från Bokus och 10 st från Adlibris. Det blev ett brev och ett paket.
Men fick vänta väldigt länge på brevbäraren. De blir allt senare. När jag flyttade hit 2005 så kom brevbäraren mellan 12 och Ett. Men så slog de igen i Orsa och allt flyttades till Mora. Brevbärarna fick allt större distrikt. Min brevbärare börjar först i Orsa och innan han lämnar centralorten har det tagit två timmar. Hans tur slutar i Skattungbyn och Torsmo. Till mig kommer han numera någon gång efter 15.
Hundarna väntade också på brevbäraren. Jag kunde ju inte gå deras promenad förrän paketen var avlämnade. Men när vi kommit i väg så var det glömt.
Har också skalat ett stort gäng potatis, de ligger i vatten nu. Jag har en handvevad potatisskalare som är väldigt praktisk. Det går snabbt att skala och jag behöver bara göra lite korrigering med en handskalare efteråt. Skall göra en potatisgratäng i morgon, måste bara till affären och köpa en liter mjölk och lite vitlök först..
Måste skörda mangold och broccoli.
Kanske jag tar något blomkålshuvud samtidigt. Jag trodde ju att det inte skulle bli några, men de kommer sig på slutet.
Sedan skall jag skörda kålrötter, rödbetor, morötter och lök, mer om det en annan gång.
söndag, september 23, 2012
Kallt och tråkigt
Både i går och i dag har varit rätt tråkigt.
Det är kallt och igår regnade det. Jag har ingen lust att göra något. Känner mig tom i skallen.Slarvat med maten och bara ätit fil och müsli som middag. Nå, jag svälter inte, har ju att ta av.
Går upp vid 8 tiden på morgonen och eldar i vedspisen, det är ju tvunget.
Fryser lite då och då. Funderar på om jag snart skall börja med långkalsingar.
Lyssnar på radio, fikar och kollar på datorn.
Har gjort klart ett paket med böcker som skall sändas på måndag
De skall till Bokmässan i Göteborg. Tidningen Miljömagasinet har lovat att ha boken i sin monter.
Har gått promenad med vovvarna, men det var höstruggigt.
Får väl ta mig i kragen på måndag.
Det finns ju saker som måste göras både inne och ute.
lördag, september 15, 2012
Bilreparation



Men
När äntligen packningarna vid motorblocket utbytta så att det är tätt där, väsnas bilen fortfarande.
Ljudet kommer från ett märkligt hål på avgasröret, alldeles efter katalysatorn.
Hålet är alldeles runt så jag funderar på om det suttit en sensor där, och att den ramlat loss. Men man ser ingen avsliten sladd. Det blir att åka till en bilverkstad i alla fall.
Nåja, det värsta är ju gjort i alla fall.
måndag, september 10, 2012
Tungt!

söndag, september 02, 2012
Konsten att baka
Råglimpor
(ur Stora Boken om bakning, sid 64)
2 dl rågkross
1 ½ dl havregryn
7 ½ dl rågmjöl
1 liter kokhett vatten
50 gr jäst
2 tsk salt
2 msk olja
1 dl vetekli
2 ½ dl grahamsmjöl
9 dl vetemjöl
Grädda i 175 - 200 grader i ca 1 timme.
Pensla brödet med filmjölk
Så långt receptet i original.
-------------------------
I min variant gör jag så här:
Just nu har jag gott om vetekross så det blir det i stället.
Havregrynen jag använder är de fiberberikade
För det mesta använder jag öl från min tillverkning, i stället för vatten. Häller det kokhett över joxet i behållaren.
Kör i min assistent, men har redan då tillsatt saltet och brödkryddor. När det verkar smidigt, stänger jag av. Sedan får det stå i bland ett par timmar så att det kallnar.
Löser upp jästen i ljummet vatten och tillsätter den.
Brukar ha ½ dl sirap, men i dag tog jag lika mycket honung i stället. Har fått sådan av min kompis Kjell Holmstrand som är biodlare.
Tar nästan 1 dl rapsolja för att vara säker på att brödet blir saftigt.
Kör assistenten tills det blir smidigt och trycker ner det i behållaren, strör lite vetemjöl ovanpå.
Ställer oftast bunken på hyllan över vedspisen så att det skall ha det varmt och jäsa. Tar 1 tim.
Häller ut degen på bakbordet och knådar med vetemjöl, men måste dela den i två bitar för jag orkar inte knåda med mina händer, har ju värk i tummarna. Har prövad med att bearbeta med en brödkavel, men återgått till knådning.
Strör lite vetemjöl på två bakplåtar och lägger limporna där eunder en duk för att efterjäsa.
Brukar titta på dem och när det ser ut att vara dubbelt så stora så åker limpa nr:1 in i ugnen.
Har prövat med att pensla med filmjölk, men då fastnar limporna i plåten, så det har jag slutat med. De fastnat i bland ändå i plåten.
Limpa 2 får ju jäsa alltför länge, så jag har prövat med att sätta den svalare, ex vis i vindstrappan. Men limporna flyter alltid ut på ett sätt som jag inte gillar, måste ju skära dem snett när jag skall ha en macka, annars blir skivorna för smala. Undrar om de ändå får jäsa för länge.
Något annat som också inträffat är att brödet går sönder när jag kommit in en bit vid uppskärningen. Vet inte varför. Något fel är det. Kanske jag knådat för lite.
Jag har prövat med att grädda i min lilla elspis, med exakt gradtal, men helst kör jag i vedspisen. Då får jag varmt i huset och det går inte åt elenergi. Svårigheten med vedspisen är gradtalet.
I dag var det 300 grader på vedspisugnen så jag satte i en trästicka för att hålla nere värmen, men efter en halvtimme var limpa nr:1 inte färdiggräddat och dessutom hade den spruckit på längden.
Limpa 2 fick grädda i 300 och var klar på ungefär 20 minuter, den blev lite mörkare. Fick stå inne lite till för att jag skulle vara säker på att den var genomgräddad.

Här står limporna under en duk till i morgon.
Limpa nr:1 till vänster, och den mörkare limpan är nr:2
söndag, augusti 26, 2012
Fikonspråk i kataloger
Fikonspråk
En av mina favoritkataloger är Engelsons postorder. Jag brukar handla lite där ibland, skjortor, byxor och liknande. De har bra kvalité och en katalog som blivit allt bättre med åren. Som fotograf så gläder mig att de använder snygga och bra modeller och att de har en fin layout i katalogen.
Men vad som blivit sämre är språket.
Jag vill ju veta vad det är som jag handlar. Vad består materialet av, ex vis ull.? I katalogen blir det allt mer konstiga uttryck sk fikonspråk. Varför?
Den katalog jag fick här om dagen har flera märkligheter. Det börjar redan på sidan 2. Där står följande: ”Jackan har en kraftig YNK tvåvägs frontdragkedja …” Vad är YKK?
På sidan 3 finns det en hundförarväst i ”Blaze”. Vad menas med det? Det verkar vara något nyuppfunnet ord från engelska.
Jag fortsätter till sidan 7. Där finns ett par byxor som är fordrade med ”Euro-Tex”. Vilket påstås göra byxorna vind och vattentäta. Men vad består det där Euro-Text av? Det får man inte veta.
På sidan 9 finns byxa ”Järvi”. Den har förstärkningar av ”microskinn”. Vad är det egentligen, ett naturmaterial eller en konstfiber?
På samma sida finns en jacka som består av ”funktionsmaterialet Webe-Tex”. Det måste vara ett fantastiskt material för det står emot både regn och vind och inte nog mede det, det ventilerar samtidigt ut kroppsfukt. I samma stycke berättas vad det INTE består av nämligen PVC och därmed är det miljövänligt. Men om det där Webe-Tex är miljövänlig eller vad det består av framgår inte. Varför är det så viktigt att berätta om vad materialet INTE består av?
På sidan 10 beskrivs en ”Tattersalesskjorta”. Jag tittar länge på bilden och funderar över varför den heter så. När jag var barn så fanns det något som kallades för tattare. Det var ett nedsättande ord på det som senare kallades för resandefolket. Kan det vara därifrån man fått inspiration till detta märkliga namn på en skjorta? Köper folk en skjorta som inspirerats av tattare?
Vad är ”Militärsatin”? På sidan 10 finns det jackor och byxor av detta för mig okända material. På samma sida beskrivs en ”Vildsvinsbyxa”. Den är fordrad med Twaron ®, som är en paraaarminfiber, liknande Kevlar ®. Det lilla ®-tecknet innebär att det är ett registrerat varumärke. Men vad är det egentligen för material? Vad är egentligen ”Oxfordnylon”? Det berättas om denna produkt på sidan 13. Måste vara något alldeles extra starkt för här är det damasker som är tillverkade av detta.
På sidan 14 finns äntligen något jag begriper, även om beskrivningen andas fikonspråk. Det handlar om Bobergs hundförarväst. Jag har en sådan och får nu äntligen veta att den är fordrad med ”Meshfoder” som består av 65% polyester och 35% bomull.
På sidan sexton finns en ”Softshelljacka”. Konstigt ord! Mjuk snäcka skulle det ju betyda, men vad snäckor har med detta att göra förstår jag ej. Det är i alla fall vindtätt och andas, men om det är något plastmaterial eller naturmaterial framgår inte. Suck!
Vad är ”Padding”? På sidan 17 finns en Canadajacka med kraftig padding. Det är en typ av bommullsskjorta som tydligen fått någon sorts stoppning av polyester. Men varför kalla det padding, när det finns ett svenskt ord?
Vi fortsätter med de obegripliga orden.
På sidan 18 finns ett par byxor som har ett mellanfoder av ”Polityren”. Byxan i övrigt är av Bävernylon. Det fattar jag, den produkten står för ett väldigt starkt konstmaterial. Men vad är Polityren? Enligt nätet så är det något man använder vid ytbehandling av trä, men det passar väl inte in här?
Längre ner finns ett par byxor som har ”Fleece-foder”. Är inte det någon sorts plastmaterial, som man tillverkat av returflaskor? Jag har hört att det är väldigt brandfarligt och att rökare inte skall använda det.
På sidan tjugo hittar jag en tumvante som har ”Piléfoder”. Undrar vad Pilé kan vara.
Järvikepsen på sidan 22 är tillverkad av ”Gore-Tex TM” (= inregistrerat varumärke). Men vad är egentligen Gore-Tex? Kanske det är något nylonmaterial, i vilket fall så får man inte reda på det.
Vad är ”Thinsulfate”?
På sidan 23 finns mössor och vantar som är tillverkade av detta märkliga material. Det måste väl åter igen vara något företagsnamn inblandat i produktnamnet, för vad jag vet så finns det ingen råvara som heter Thinsulfate. Men jag skall kolla på nätet.
Så kommer vi till sådant man har på fötterna, på sidan 24.
Här finns en känga som har fordrats med mjukt ”Nubuckskinn”. Undras just vad det är för djur, kanske någon buffel, eller orm kanske. Kunde ju faktiskt vara bra att veta.
Förresten så har kängan ”Ultimatelining”. Detta skall tydligen minska slitage, men vad som menas är faktiskt väldigt oklart.
En annan känga på samma sida har ”Vibramsulor”. Undrar om det är sulor som vibrerar. Konstigt är det i alla fall.
Kängan mittemot har ”Insulated Comford foder” åter ett exempel på fikonspråk. Vad är det egentligen?
Det finns svenska ord och uttryck, använd dem!
Det irriterar mig när man använder engelska ord, när det finns bra svenska. På sidan 29 finns det exempelvis ”Shoe Wax” när det rätteligen borde heta skovax. Men man tror kanske att det säljer bättre om man använder engelska.
Sockar tillverkas av fantastiska material som man inte får någon förklaring på utöver att de har väldigt fina egenskaper. Vad menas exempelvis med ”Ull-liner” och vad är ”Linerstrumpa”? Och så finns det ”Coolmaxstrumpor”.
Företaget har gjort ett försök med att förklara de olika uttrycken, men beskriver inte närmare vad materialen består av. Man får försöka leta på varje strumpa för att komma i närheten av tillverkningshemligheterna. Men ibland går man bet.
Vildmarksstrumpan på sidan 33 består av 40% Outlast, 40% Ull, 15% Polyamid och 5% Lycra. Om jag gissar rätt så är det endast 40% som är naturmaterial, allt det andra är plast, om nu Outlast är plast, det får man ju inte reda på.
Vi läser vidare och kommer till underställ. Här är det material såsom ”Techmabreath” “Webe-T.ex.” och "Gore-Tex ®”, men det finns även plagg tillverkade av ”Quick-Dry”. Några beskrivningar över vad materialen består av finns inte, mer än att de givetvis är bra.
Bland ryggsäckar på sidorna 40-41 hittar jag ett produktnamn ”Molltec® som kanske är någon sorts polyester. En annan säck är tillverkad av ”Ripstopväv”. Det låter ju starkt och bra men vad består det av?
Jag hittar också en kniv på sidan 44. Där är slidan tillverkad av ”Corduraväv”. Vad det är får man sväva i ovisshet om.
Avslutningsvis finns ytterligare ett exempel på fikonspråket. Det är en handvärmare på sidan 46 som har ”Vermikulit” i innehållsförteckningen. Men vad det är kan man ju undra, för man får inte reda på det.
Kan lägga till att jag sökt på nätet på många av de märkliga ord som nämns här, men de flesta finns inga vettiga förklaringar till. Däremot kom jag fram till att ”Vermikulit” är ett vulkaniskt material som har förmåga att expandera i värme. Det används även i trädgårdsodling.
Frånsett denna kritik så är ju katalogen i övrigt bra och innehållsrik men den borde kompletteras med en ordlista för att bli helt begriplig.
Av de produkter vi köpt från företaget så är allt bra utom att skjortknappar oftast verkar medskickade och inte så bra i sydda. De brukar ramla ur efter någon tvätt.
måndag, augusti 20, 2012
Läplank


onsdag, juli 25, 2012
Sommaren i odlingen
fredag, juli 13, 2012
Så kan det gå.
Dramatik
Sitter och läser. Gammeltiken vill inte ligga stilla i soffan. Ut i hallen och ut i köket. Hon var ju ute och kissade för någon timme sedan. Boken faschinerar, men hunden ger sig inte. Så jag släpper ut henne. Hon springer till sin toaplats och jag hör hur det sprutar ur henne. Stackarn! Och husse får samvetskval för att inte reagerat tidigare.
Så blir det natten och strax före 6 vaknar jag går på toa och sedan ut i köket. Hundarna sover. Trampar i något kladdigt. Sömnen i ögonen försvinner snabbt.
Små bruna klickar på köksmattan. Hon hade alltså redan tidigt på kvällen haft svårt att hålla sig. Jag kastar ut mattan och torkar nödtorftigt av golvet och sköljer fötterna. Går och lägger mig igen, men det går inte att somna om.
När det är dags att fixa frukost, kommer vovvarna ut i köket, de skall som vanligt hälsa på husse. Gammeltiken smyger sig vid sidan och ser tydligt besvärad ut över vad som hände på kvällen, ändå är ju mattan ute. Men hon är klok och vet vilken olycka som hände, trots att jag inte bannat henne.
Efter frukost blir det städning.
Har ju inte dammsugit på 14 dagar så det var rejält dags. Stora mörka tussar överallt eftersom en hund fäller vinterpäls. Det hjälper inte med daglig ryktning utomhus, det ramlar av hår ändå. Får byta dammsugarpåse.
Så blir det att tvätta golv. Lite såpa i vattnet och hett vatten. Blir rent och fint. Fönstren får stå öppna så att det torkar. Blåser bara lätt och hör och häpna, det regnar inte!
Fortsättning utomhus
Sedan blir det att ta vattenslangen och spola av plastmattorna, eventuellt spola lite i gräset så att det lösa bajset sjunker ner. I morgon måste jag nog klippa gräset. Det är långt efter det myckna regnandet. Hoppas att det åtminstone är torrt nu.
Varför?
Orsaken till det olycksaliga är nog det gamla ben som hon hittat ute och som hon gnagt på i ett par timmar. Hundar mår inte bra av allt, fast folk tror det. Benet var inte färskt, i så fall hade det gått bra. Jag får se upp bättre!
måndag, juni 25, 2012
Semester - med lite pengar
Semester
söndag, juni 24, 2012
Trött
Sur på Facebook
Nu är det över en vecka sedan jag anmälde till Facebook att jag inte kan kommentera inlägg där.
Men inte nog med det. Jag kan heller inte skriva inlägg.
Man får något sorts standardsvar och skall kolla på olika ställen, men sedan händer inget.
Så nu återgår jag till att skriva här på min blogg i stället.
fredag, juni 15, 2012
Falska enkronor
lördag, juni 02, 2012
Brev till utbildningsradion

Jag noterar att ni har en programserie som har som mål privat ekonomi.
http://urplay.se/170418#1_all_
De olika avsnitten har följande rubriker
1. Privat pensionssparande
2. Tjänstepension
3. Slipp skuldfällan
4. Allmän pension - statistik
5. Allmän pension - pensionstid
6. Allmän pension - premiepension
7. Allmän pension - spartid
8. Allt om aktier
9. Fondsparande
10. Vardagsekonomi
11. Råd på nätet
12. Spara smartare
13. Privatekonomi för alla
Programserien är initierad av projektet “Gilla Din Ekonomi”.
http://www.gilladinekonomi.se/
En ovanligt smart sammanslutning med 36 medlemmar. Av dessa har 22
direkta eller indirekta kopplingar till finansindustrin. Det handlar
om företag och organisationer som på olika sätt försöker förmå folk i
allmänhet att satsa sina pengar i deras fonder, aktier osv. Genom att
budgetsanerare och myndigheter deltar så skall man få intrycket att
detta är något som skall gynna folk i allmänhet.
Jag ifrågasätter om Utbildningsradion är objektiv genom att producera
och visa denna programserie.
Enligt min mening finns det ett missförstånd i uttrycket “Privat ekonomi”.
När ämnet tas upp till diskussion i media så handlar det mest om var
man skall spara sina pengar på bästa sätt så att man får så stor
förtjänst som möjligt.
Jag kallar det spekulationsekonomi. Risken att förlora pengar är stor.
Det behöver bara komma en ekonomisk världskrasch så kan pengarna
försvinna sekundsnabbt i världsrymden. Risken för en krasch är
överhängande. Varje dag hör vi om ekonomiska kriser.
Därför menar jag är det av större intresse för privatpersoner att
kunna leva efter sina tillgångar, med balanserade utgifter och på så
sätt få en osårbar ekonomi.
Jag har nyligen kommit ut med en bok som beskriver hur man i praktiken
kan bli ekonomiskt oberoende.
Boken heter “Konsten att Leva Billigt och må bra”,
Den är på 224 sidor och har över 400 bilder som illustrerar innehållet
och som stimulerar till läsning.
Här är kapitlen:


I slutet av boken finns ett förslag till studieplan och det är min
förhoppning att särskilt unga personer skall kunna delta i sådant. I
skolorna finns ju inte någon ordentlig utbildning i privat ekonomi.
Följden av detta kan man se hos Kronofogden, där tusentals ungdomar
finns registrerade, mycket beroende på att de inte förstått att ex.
vis SMS-lån är en dyrbar låneform.
Jag vill härmed föreslå att UR gör en programserie med de intentioner
jag här visar.
Tacksam för svar.
fredag, april 27, 2012
Förberedelser
Har hållit på sedan förra veckan med att plocka fram trädgårdsmöbler. Men det har känts konstigt när det en dag kom 2 dm snö.
Hela tiden har jag kollat på långtidsprognosen på www.yr.no Det är den norska väderlekstjänsten och den är himla bra. De har prognoser som visar timme för timme nästan. Jag har lagt in skattungbyn och kan gå direkt dit.
Nu har de i alla fall lovat uppehåll och minst +10 grader.
I förrgår hängde Kjell och jag upp en vit lättviktspressenning. Jag hade satt upp rep tidigare så det fanns något att fästa och spänna i. I går regnade det och det blev några små vattenfickor, men det verkade funka bra.
Olle var här i går kväll och vi placerade ut stolar och bord samt pallade upp där marken är ojämn. Tre parasoller har jag ställt ut. Det får vid behov också fungera som regnskydd.
Så har vi ett gaskök som skall kunna hålla löksoppan varm.
Utöver den blir det ju hembryggt öl, eller gott Skattungevatten.
Så tar jag fram en av de lagrade hushållsostarna jag har i källaren.
E karton med hårt Leksandsbröd, dvs kross som jag köper billigt. Inget fel på det, bara i bland mindre bitar.
Eftersom jag ju bara använder smör som nog skulle bli för hårt utomhus så har jag gjort eget Bregott. Mixade 1/2 kg smör med 2,5 dl rapsolja. Då blir det lite mjukare.
Nu skall jag skala lök och förbereda löksoppan.